ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
 
Бесплатные рефераты
 

 

 

 

 

 

     
 
Про Православ'ї в сектанство і про сектанство в Православ'ї
     

 

Релігія і міфологія

Про Православ'ї в сектанство і про сектанство в Православ'ї

архиєп. Іоанн (Шаховський)

Помилково думати, що всі православні суть дійсно не сектанти і що всі сектанти суть дійсно не православні. Не кожен православний на ім'я є ним духом, і не всякий сектант по імені таким є за духом, і в даний час в особливості можна зустріти "православного" - справжнього сектанта по духу свого: фанатичного, нелюбовні, раціонально вузького, що упирається в людську точку, не голодного, не спраглого правди Божої, але пересиченого гордовитою своєю правдою, строго судить людини з вершини цієї своєї уявної правди - зовні догматично правою, але позбавленої народження в Дусі. І, навпаки, можна зустріти сектанта, явно не розуміє сенс православного служіння Богу в Дусі та Істини, що не визнає те чи інше вираження церковної істини, але на справді таїть у собі багато істинно Божого, поправді велелюбного під Христі, поправді братнього до людей.

І наявність таких змішань в християнському суспільстві не дозволяє легковажно підійти до питання віросповідних відносин. Сектанти грішать в нерозумінні Православ'я, але і ми, православні, не дотримуємося своєму Православ'ю, не розуміючи їх, сектантів, іноді дивно полум'яно і чисто спрямованих до послідовностей за Господом, до життя в Ньому, Єдиному.

Людський вузький, гордий, хворий розум, не перетворений в Дусі Божому, однаково прагне до поділу і шукає приводу до нього, кому б він не належав цей розум - православному чи сектанти.

Ми, православні, віримо, духовно бачимо, що маємо повноту людськи вираженою істини. Але це зовсім не означає, що ми вже дотримуємося цієї повноті істини і що ця повнота наповнює нас. Ми іноді маємо її тільки на мові, або думаємо, що вона у нас в оці повинна замінити колода духовної лінощів нашої. Але все це далеко не так. Істину ми маємо, і повну, але жити в ній не хочемо або не вміємо, і просто часто не прагнемо жити в ній, бо вона дуже сором'язливий для нашого старого чоловіка. А погорду, величаєтесь своєї православність ми не геть.

Серед іновероісповедних християн є безліч живуть у правді Православ'я - духом своїм. Є сектанти, що горять духом і любов'ю до Бога і до ближніх набагато більше, ніж інші православні, і ось цей дух горіння любові до Бога і до людини є ознака справжнього життєвого Православ'я. Хто його не має серед православних, той не істинно православний, і хто його має серед неправославних, той істинно православний. По-людськи він помиляється, по-людськи він не розуміє того чи іншого, не бачить той чи інший колір в природу світу (духовний дальтонізм, не бачить, наприклад, сенсу ікон, спілкувань з святими, що пішли з цього світу), а за духом, за внутрішнім чоловіком, він -- вірний і правдивий, нелицемірній любов'ю відданий Живому Богу втіленням, Господа Ісуса Христа - до смерті. Наявність таких справді православних християн помічається як серед православних по умоісповеданію, так і серед римокатолики, також серед протестантів всіх відтінків, до яких належать і відтінків російські сектанти, сектарізіровавшіеся, тобто відокремилися розумом і досвідом від догматичного сповідання Церкви, частково через нерозуміння цього сповідання в Дусі, почасти через поганих прикладів здійснення цього сповідання в житті. Всякому православному ясно, що православні за своїм умоісповеданію люди часто є не тільки не повчанням для суспільства, але прямим розбещенням цього товариства. Не говоримо про приклади політиків, громадських діячів: вони стосуються, звичайно, і у великій мірі і нас, духовенства, не завжди стоїть на духовній висоті Православ'я, не дивлячись на ясну свідомість істинності своєї Церкви. А монастирі ... скільки було глибокого неправославія, мирського, тлінного духу часом під смиренної одягом ченця. І все "легковаге", гниле спливало на поверхню церковного життя і більше впадало в очі, ніж істинно смиренний, самозречення праця багатьох пастирів і ченців справжнього Православ'я, життям своїм йшли за Христом і вмирали у Христі. Революція показала, оголила слабкий шар православного російського священства, але вона ж підкреслила мученицьке сповідництво православного життя у більшості священиків. Хтось сказав, що наявність сектантства показує релігійність народу. Можна сказати й так: наявність сектантства показує православність народу, його горіння духу, його прагнення до ідеалу, його спрагу не зовнішньої релігії, але внутрішньої, спрагу свого серцевого заповіту з Богом. І це по суті є Православ'я. В наявності сектантства православний, а тим більше священик, завжди більше винен, ніж сектанти. Думати так - чи не є думати по-православному, беручи на себе провину і відповідальність за відокремилися братів. Інакше не буде Христової правди - якщо не взяти на себе провину. Людську правду складно здійснити у визнанні винними сектантів, але Христова правда інша, "божевільна" для світу, мудра лише - для Бога.

Ні спорами, ні диспутами, ні суперечки, ні грубими викриваннями не можна показати ту позитивну силу Духа Божого, який живе в Православ'ї, який є саме Православ'я, цей Дух можна виявити лише в шаленому по-людськи зречення від своїх розумних прав і надання Суду - Духу.

В православної апологетики треба, перш за все, робити ясне і тверде наголос на роз'яснення сенсу віровчення і на показанні цього віровчення в житті.

Треба ясно зрозуміти, що Православ'я є страшний Вогонь, як Святі Тайни. Приймаючих повноту Православ'я цей Вогонь або пониження, або спалить. Православ'я створило дух російського народу, але воно ж і і ввергло російський народ у вогонь. Православні обпалені Православ'ям. Вони стали негідними причасниками Святині Повноти віри. Ця святиня не лише живить, але й полум'я.

Сектантство - Це Неправославне шукання шляхів Православ'я. За немочі людини воно відбувається не вглиб, а убік, так би мовити не в догматі, а близько догмату. Догматична (чиста) життя близько догмата являє собою, звичайно, більше Православ'я, ніж недогматіческая (блудна) життя в догматі. Це треба зрозуміти з усією ясністю, з усією визначеністю Божого Слова, прямо вказує на це хоча б у притчі про двох синів, з яких один сказав, що не виконає волі отчої, але виконав її, а другий сказав, що виконає, але не виконав. Сповідь православного Символу віри є відкладення Євангелія. Символ повинен відбуватися в житті, стати реальністю. Один чоловік він зовсім нереальний у житті, хоча ця людина вимовляє його кожен день на молитві; у іншого віра є в житті кохання його до Господа Ісуса Христа, до Отця Небесному і Духу Святому, і вона відбивається на його обличчя, на словах і всіх вчинках. Хто ж ближче до Царства Божого? Відповідь ясний. Звичайно, другий, неправославних на ім'я, але православний за духом, і правді, навчений самим Духом.

Православні по самоісповеданію, за самоутвердження повинні зрозуміти, що Православ'я це аж ніяк не привілей і не привід до осуду інших, і не гордість. Православ'я, навпаки, є смирення, є сповідання повноти Істини, як правди, так і любові. Православ'я має перемагати тільки своїм сяйвом, як Сам Господь, а аж ніяк не гарматою - сталевий або словесної, все одно. Православ'я не сяє в православному суспільстві, в тому, що пишається своїм Православ'ям. Воно сяє в те, хто смиренний у своєму Православ'ї, хто чистоту віри розуміє не розумом тільки маленьким своїм, але духом, усім життям.

Краса Православ'я дана для порятунку людей, а православні її стали звертати для осуду, для зло від людей. Можна сказати, що немає на землі зовсім православних людей, але що частково православних і самі так звані православні і ті, хто не вважає себе у православ'ї, але вважає багато в Христової Церкви і життям живе у Христі. Православ'я - сонячне світло, що лежить на землі. Світить для всіх, але не всі висвітлюються їм, бо хто в підвалі, хто закрив свої вікна, хто закрив свої очі ...

Але мимоволі виникає питання: чи не є ці думки, хоча б в самій малій мірі, відмова від чистоти православної віри, від тієї чистоти, заради якої стільки було пролито крові і ревнощів святими отцями?

Про ні, це не тільки не відмова від чистоти православного, але це є захист та сповідання саме її.

Візьмемо для прикладу шанування святих, молитви до них. Сектант - нерозумно, не по духу -- заперечує цю гілку життя духу. Ми стверджуємо її духовну реальність у Христі. Чи може врятуватися людина, що не визнає цієї реальності? Страшний питання. Те, що має служити допомогою в порятунку, одним із засобів його, можна вважати приводом для осуду кого б то не було, хто відмовився від цієї допомоги, вибрав інший засіб?

Що святі шукають - прославлення себе, або Бога? Звичайно, Бога. І кожне істинне прославляння святих є перш за все - прославлення Бога: "Дивен Бог у святих Своїх ... "Виходить, якщо ми славимо" прямо "Бога і прославляємо дійсно, нелицемірно, - святі й ангели, звичайно, радіють, радіють, духовно цілувалися такого прославляючого. Навпаки, якщо людина співає величання і акафісти святим, а в життя свого не має любові до їх духу - духу Христової чистоти і правди, і любові, чи не є ця людина більше поругателем святих, ніж прославітелем їх? Завдяки йому, може бути, багато перестали прославляти святих, спокусившись такими результатами його прославлений ... О, скільки мляво та грубо плотське мудрованіе людське, як розпинається найчистіший Дух Господній в людях!

Встановлення Православної Церкви суть школа духу, сама зручна, якщо проходиться в дусі. Всі в Православної Церкви повинна оживляти і одухотворяє. Вина людини, якщо він оземляется. Ми, православні пастирі, - учителі у Христі. Учитель Єдін -- Господь Ісус Христос, і ніхто - поза Його - не може бути вчителем. Ми вчимо лише, як коритися Єдиному Учителю, Ми не в ім'я своє, але в ім'я Христове вчителя. Але от ми бачимо, що хтось навчився бути учнем Христовим без нас. Що ж? Чи будемо ми проти нього повставати, як хотіли апостоли повстати проти тих, хто "не ходить з ними" (Лк 9,49), але отримали гідну відповідь Вчителі, придатну і для нас, православних пастирів.

Ми повинні радіти, що людина силою Всемогутнього Духа, який "дихає, де хоче ", чудово перетворив своє життя і приносить Богу плід. Нам не ясний шлях Духа в цій людині? Але хіба ми поставлені судити про шляхи Духа, якщо плоди Духа ясні нашим очам? Від плодів велено знав. Плоди ж ясно визначені у апостола (1 Кор 13, 4-8).

Непрощаем гріх один лише - проти Св. Духа, проти любові до Нього. Люблячий неправду, вихваляє гріх, насолоджується злістю, винний у цьому гріху, але ніяк не розумово визнає або розумово невизнаної, тобто бачить душею або незрячих душею - тієї чи іншої істини. Якщо я духовний дальтонік не бачу того або іншого кольору в природі духовного світу, але інші кольори бачу так само, як видно всім, невже я зацькований? Я швидше повинен бути предметом особливих піклування, особливого співчуття. Сектант, який вірує в Пресвяту Трійцю, у необхідність духовного народження, в необхідність свідомого ставлення до хрещення, в необхідність віруючим не соромитися своєї віри серед байдужих, але сповідувати її перед усіма, вірує кожного слова Священного Писання та з ревнощів по цій вірі вважає зайвим всі інші прояви одкровень Духа Святого в Церкви за 1900 років (одкровень, котрі не суперечать, але роз'яснюють приховане в Євангелії) - цей сектант невже повинен бути злісно женемо нами, православними? У чому ж тоді буде наше Православ'я?

Але не тільки сектантів, цих братів наших по вірі в Єдиного Спасителя і Спасителя світу, ми не повинні злобно, дратівливі й грубо гнати і засуджувати. Ми нікого з людей не сміємо злісно або роздратований засуджувати. Ми можемо помітити помилку, слабкість, якщо самі чисті, та соболезнующе. Немилосердно ми повинні тільки виганяти грубий дух світу цього з свого серця. І тоді наше Православ'я засяє. Бо засіб неможливо виправдати метою. Не можна Православ'я захищати по-язичницьки або по-юдейському. Чистота Євангельського Духа - Православ'я Святе - повинна захищатися євангельських, безпристрасно, мудро, з великою любов'ю до тій душі, за яку Боголюдський пролита кров.

Кидати камені дуже легко. І ветхий наш чоловік тільки шукає дозволених приводів для каменю. Привід ревнощів по вірі - найзручніший. Захищається велика святиня -- чистота віри і духу! Саме тут, у захисту святині повинна людина зодягнутися в святиню, підперезати свої стегна постом і милостинею духу. У цьому і буде Православ'я його Життя.

Треба відкрито визнати той незаперечний факт, що серед усіх сповідань віри в істинне Боговтілення, на землі сталося в Господі Ісусі Христі, Альфі і Омезі порятунку, серед усіх хто кличе Його Святе Ім'я - є духовно народжені люди. І серед православних, і серед римо-католиків, і серед протестантів різних напрямків і відтінків. Зворотний факт такий, що серед та перший, і другий, і третій є люди, не народилася духом в Христі, не возненавідевшіе зла, не полюбив Бога всім серцем, всіма помислами.

Всі ті, яких Православна Церква приймає без хрещення, всі ті суть християни -- брати православних у Христі, і ставлення до них має бути особливо братнє, любовне. Говоримо, особливе, бо братнє ставлення має бути у людини до всім людям. Як може православний звернути кого-небудь до віри, якщо не буде у нього для цієї людини любові? Як дізнається ця людина ту віру любові, якщо не побачить любові у тих, хто її проповідує?

Гордість бридко перед Богом, і ми, православні, переконуємо зараз не тільки за гріхи власного тіла, а й за гріхи свого духу. "Ти кажеш: Я багатий ... (читай: Православ'я! - А.І.), - а ти жалюгідний і вбогий, і сліпий, і голий "(Об 3, 17), -- говорить Господь що пишається нелюбовні православній людині.

Прийде Чи то благословенний час, коли засяє справжнє Православ'я в тих, хто носить Його ім'я?! Засяє лагідність, милостиво, чистота, любов нелукава про Христі до кожної людини, до кожної тварини. У наші дні сяє віра православна в мучеництві російських людей. Але і в деяких сектантів - мучеників і сповідника, як і у католиків, гнані і мучить за віру Христову, -- прославилося Православ'я, щире, нелицемірній, набагато чистіше і святе, ніж в тисячах теплохладних, боязливих, що мають лише ім'я, "ніби живих "(Об 3, 1), але насправді мертвих послідовників нашого чистого догматичного вчення.

Наше Православ'я тут лише відблиск, лише відгомін Православ'я небесного, його вічної істини, вічних досконалості. Догматично воно чисте відбивається у вченні Православної Церкви, але воно є дух і життя і має своїм плодом - тільки життя. Православ'я є добрий плід, і про дерево треба судити тільки по плодах, за результатами його цвітіння. Нехай колір негарний, хай листя колючий і сухі, нехай дерево низькорослі і непоказний, нехай навіть поламано ... Але якщо плід солодкий, чистий і поживний - то дерево православно В плодоносних своєї. І, навпаки, хай пишні квіти і листя, нехай величезне і чудно дерево, але якщо плід неїстівне гіркий, отруйний або нікчемний, то ніщо не виявить істину Православ'я цього на вид виділяється дерева. І шкода буде воно, якщо сам стане виділяти себе і стоятимеш над іншими деревами.

Але в чому практично складається дух сектантства, проти якого треба озброюватися молитвою і трезвенієм? Дух цей є дух душевної (не духовної) ревнощів. Це -- раціоналізація віри, Блюденов чистоти віри і втрата глибини. Це збиток любові. Деякі православні по-сектантських захищають своє Православ'я, орудуючи текстами Писання або канонами, як палицями, лаючи сектантів, або своїх же православних (приклади давніх і нових розколів), захищаючи віру свою без надії на Бога, без любові до людини. І навпаки, у деяких сектантів проявляється православний дух відносно того чи іншого питання. Наприклад, щодо нерозуміння спілкування з небесною Церквою (святими) всі сектанти будуть "не визнавати "цього спілкування, і не бажаючи долучатися до його досвіду Духа, гордовито відкидати це спілкування, але один сектант буде викривати православних за їх "ідолопоклонство", інший - "віддасть суд Бога", і лише лагідно помолиться про освіту братів православних світлом істини. І той, і другий будуть поза досвіду православного спілкування з Небесної Церквою, але один буде неправославних налаштований (перший), інший - православно, і н?? дивлячись на своє Неправославне сповідання віри, можливо, виявиться перед Богом більше православним, ніж інший православний, спілкується зі святими чисто зовні - обрядово, але не надходить у житті за заповідями Євангельським, що не прагне серцем до духу святих.

Всі винні. "Нема праведного ані одного" (Рим 3, 10) - це треба зрозуміти. І не засуджувати один одного, але допомагати один одному, вчитися правді один у одного. Скільки перегородок тоді упаде!

Якщо б Господь обмежив Себе тими законами спасіння, які зрозумілі нашому людському розуму, нам би всім довелося загинути. До незмірного щастя людському - це не так. Закони порятунку Божого ширше наших розумінь, вірніше сказати - глибше. Бо Спаситель - Господь, а ми - люди, створіння мізерна і окаянна перед Богом. І "вся наша праведність - як поплямована одяг "(Іс 64,6) ... Вся православність наша дійсно" як поплямована одяг "... І свідомість цього тільки виявляє, тільки підкреслює безмірну істину, глибину і велич Православ'я.

Список літератури

Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://www.portal-slovo.ru

     
 
     
Українські реферати
 
Рефераты
 
Учбовий матеріал
Українські реферати refs.co.ua - це проект, на якому розташовано багато рефератів, контрольних робіт, курсових та дипломних проектів, які доступні для завантаження. Наші реферати - це учбовий матеріал для школярів і студентів. На ньому містяться матеріали, які дозволять Вам дізнатись більше про навколишнє середовище та конкретні науки які викладають у навчальних закладах усіх рівнів.
8.9 of 10 on the basis of 3159 Review.
 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
  Українські реферати | Учбовий матеріал | Все права защищены. DMCA.com Protection Status