ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
 
Бесплатные рефераты
 

 

 

 

 

 

     
 
Релігія і медицина
     

 

Релігія і міфологія

Релігія і медицина

Кугай О.І., д.ф.н., ст. викладач Військово-медичної академії

«І від Вишняго лікування ...»

Сир. 38:1

В сучасному світі релігійний фактор посідає чільне місце, надаючи помітне вплив на що протікають у ньому. І це закономірно, адже релігія являє собою не тільки віросповідання як таке, але і особливий спосіб життя і мислення. Релігійні канони регламентують найрізноманітніші сторони індивідуального та суспільного життя.

Медицина в усі часи була пов'язана з релігією, релігія з лікуванням. І це не випадково, оскільки і релігія, і медицина стоять біля витоків життя і смерті. «Існування Верховного розуму, а, отже, і Верховної Волі, я вважаю необхідним і неминучим вимогою (постулатом) мого власного розуму, так що якщо б я й хотів тепер не визнавати існування Бога, то не міг би цього зробити, не зійшовши з розуму »- так окреслив свій світогляд великий хірург Микола Іванович Пирогов.

Між тим розвиток медичної технології, кардинальні зрушення в медико-клінічною практиці спонукають багато «гарячі голови» до скептичному відношенню до релігійної традиції. Чи виправдане ігнорування фундаментальних релігійних цінностей, що роблять величезний вплив на духовний лад суспільства? На скільки продуктивно вплив релігії на розвиток сучасної медицини? Чи не перешкоджають Чи стійкі релігійні максими постійно розширюється, динамічної структури медичної думки?

1. Природа і місце релігії

Релігія являє собою древній і багатоликий елемент життя людства. Слово це латинського походження, reliqio - означає побожність, предмет культу. Воно утворене від дієслова reliqar - пов'язувати. Релігія являє собою зв'язок суб'єкта з Богом, з усім і всіляким. Саме Бог вселяє, повідомляє людям необхідність віри і визначає особливості поклоніння йому і ведення праведного способу життя. З точки зору будь-якої релігії джерелом певних вірувань є одкровення. Останнє визначається, як «прояв Вищої Істоти в нашому світі з метою повідомити нам більш-менш повну істину про себе і про те, чого від нас вимагає ». (Енциклопедичний словник за редакцією Ф. А. Брокгауза і І. А. Ефрона. СПб., 1897. С. 424.). Слід визнати, що яке б не було особисте ставлення до окремих форм одкровення або до одкровення взагалі, не можна не визнати його безсумнівну реальність до психічних факту, реальність Божества або Богів для віруючого.

Стрижнем будь-якої релігії є віра, яка визначається як «здійснення сподіваного, доказ небаченого ». (До євр. 11:1). Визначення складається з двох частин. Перша, - віримо в майбутнє, що воно відбудеться. Друга, - на якій підставі? На підставі впевненості в невидимому - у Бога, який нам дано. При це знання не може бути без віри, в кінцевому рахунку, воно впирається на те чи інше аксіоматичне підстава, але віра може існувати і без знання.

Специфіка релігійної віри знайшла блискуче освітлення у творчості данського філософа С. К'еркегора. Як підкреслює мислитель, на відміну від етичної регуляції, орієнтує відносини на самопрезентацію індивіда перед соціальною спільністю, «Віра - це парадокс, згідно з яким одиничний індивід як одиничного стоїть в абсолютному відношенні до абсолюту ». (К'еркегор С. Страх і трепет. М., 1993. С. 54, 55).

Л. М. Толстой, коментуючи значення віри, відзначав, що «людина, яка сповідує закон, є людина, що стоїть у світлі ліхтаря, підвішеними до стовпа. Він стоїть в світлі цього ліхтаря, йому світло, і йти йому далі нікуди. Людина релігійний несе ліхтар перед собою на більш-менш довгому жердині; світло завжди попереду на нього і завжди спонукає його йти за собою і знову відкриває перед ним нове, що несе до собі освітлений простір ». (Толстой Л. Н. Коло читання. М., 1992. Т. 2. С. 28.). Це означає, що індивід, що має свій «джерело світла», як якого виступає віра в Бога - не потребує настирливо «поліцейському ліхтарі» влади, що примушують його до того чи іншого способу життєдіяльності. Він відкидає зло не тому, що воно заборонено, а тому, що це зло.

І хоча те, у що ми віримо, відрізняється від решти всього саме тим, що воно не має видимих підстав для свого здійснення і буття, крім самої віри, історія культури привела чимало різних способів раціонального обгрунтування буття Бога. Наведемо найбільш відомі раціональні докази, які стали класичними:

-- Фома Аквінський. У природі відбувається рух. Ніщо не може почати рухатися саме по собі, для цього потрібне зовнішнє джерело дії. Нескінченний пошук джерела попередньої дії безглуздий. Отже, повинна існувати щось, що є первинним джерелом всякого руху, не будучи саме по собі рухоме нічим іншим. Це і є Бог - нерухомий рушій;

-- Фома Аквінський. Кожен наслідок має свою причину. Нескінченний пошук попередньої причини має сенсу. Отже, повинна існувати "Безпричинна причина", першопричина всього наступного. Це і є Бог;

-- Фома Аквінський. Всі предмети світу знаходяться у взаємозв'язку і взаємовідносини один з одним, і їхнє існування можливе лише у взаємозв'язку і взаємовідносини. Проте нескінченний пошук передували один одному взаємовідносин і взаємозв'язків безглуздий. Отже, повинна існувати щось, абсолютно незалежне і абсолютно самодостатнє. Це і є Бог;

-- Фома Аквінський. У навколишньому світі спостерігається послідовне ієрархічне зростання складності будова предметів та істот (наприклад, від комахи до особу), нескінченне всезагальне прагнення до досконалості. Отже, має існувати дещо абсолютно досконале, яка є джерелом всякого досконалості. Це і є Бог;

-- телеологічного (Фома Аквінський). У навколишньому світі спостерігається певний порядок і стрункість, походження яких не можна приписати самому світові. Цей порядок примушує припустити існування якогось розумного організуючого початку, що встановив цей порядок. Це і є Бог;

-- моральне, антропологічне (Іммануїл Кант). Всім людям властиво моральне почуття, категоричний імператив. Оскільки це відчуття не завжди спонукає людину до вчинків, що приносить йому земну користь, отже, повинна існувати деяка підстава, певна мотивація морального поведінки, що лежать поза цим світом. Все це з необхідністю вимагає існування безсмертя, вищого суду та Бога, що засновує і затверджує моральність, нагороджуючи добро і караючи зло;

-- Августин, Кальвін. Всякий нормальна людина народжується з ідеєю про Бога, впровадженої в саме його свідомість. Ця ідея буває пригнічена в людях неправедних (Рим. 1:18). В міру росту людина все зрозуміліше усвідомлює її. Критичні життєві ситуації найчастіше спонукають цю ідею до життя;

-- містичне. Людині властивий прямий містичний контакт з Богом, що приводить людини в екстатичний стан. Цей досвід поєднання з Богом настільки унікальний і настільки вражаюче, що сам по собі він вже є свідченням буття Бога,

-- Августин. Усі люди вірять в те, що істина існує. Якщо Бог є Богом істини та істинним Богом, отже, Він і є Істина. Ця Істина з великою букви є умовою існування будь-якої іншої істини. Таким чином, існування будь-якої істини на увазі існування й Істини з великою літери, яка, у свою чергу, означає і існування Бога;

-- онтологічне (Ансельм). Перша передумова: людині властиве поняття про нескінченному та зроблений. Друга передумова: існування є обов'язковою і необхідною частиною досконалості. Висновок: нескінченне та досконале - тобто, Бог - існує, остільки саме визначення досконалості включає в себе й існування;

-- Аристотель. Людина усвідомлює свою кінцівку, обмеженість та смертність. Звідки походить ця свідомість? Бог постійно нагадує йому про це через Свою нескінченність, безмежність та безсмертя. Тобто, кінцівку людини сама по собі є доказом існування нескінченного Бога;

-- Августин, Фома Аквінський. Людина невтішний. Він прагне благословення. Цією спрагою наділив його Сам Бог, щоб людина ніде не міг знайти розраду, поки не звернеться до Бога. Присутність цієї спраги у людині є непрямим доказом буття Бога,

-- Берклі. Людина здатна сприймати (відчувати) оточуючі його предмети, що не може бути наслідком ні якихось фізичних явищ, ні волевиявленням самої людини. Отже, ця людська здатність до сприйняття на увазі існування Бога як єдиного розумного пояснення цієї здатності;

-- екзистенціальний. Бог являє себе людям через Євангельське одкровення -- проголошення Своєї любові, прощення та виправдання людини. Людина, що прийняв це одкровення, відразу пізнає і Бога. Ніякого іншого свідоцтва не вимагається. Буття Боже не стільки "доводиться", скільки "пізнається", і це пізнання не інтелектуально, а екзистенційно;

- «чудесне». Чудо - це явище, єдино з'ясовне існуванням та безпосереднім надприродним втручанням Бога. Існує безліч засвідчених фактів чудових подій. Отже, існує багато подій, єдиним переконливим поясненням яких може бути існування і надприродне втручання Бога. А, отже, Бог існує;

-- інтелектуальне. Ми знаємо, що світ влаштовано розумно. Тобто, ми здатні розумно пізнавати його. Отже, або і пізнавати світ, і наш пізнає його розум, є продуктом чистої випадковості, або і те, і інше створено вищим розумом. Випадковість нам здається менш вірогідною. Отже, і розумний світ, і сам розум є породженням вищого розуму, тобто Бога. Отже Бог існує;

-- Кожному нашому природному внутрішньому бажанню чи прагненню відповідає реальний об'єкт, здатний це бажання задовольнити. Проте, присутній у нас і таке бажання, яке не може бути задоволена нічим тимчасовим, нічим земним, нічим створеним. Отже, повинно існувати щось що перевершує все тимчасове, земне і природна. Це "щось" люди і називають Богом і вічної життям з Ним;

-- естетичне. Музика Баха (Бітлз, Пушкин, Сезанн і т.д.) існує, отже, Бог є;

-- релігійне. Безліч людей різних часів і різних культур мали досвід спілкування з Божественним. Неможливо допустити, щоб усі вони настільки однаково "Помилялися" в описі природи і змісту цього досвіду. Отже, Божественне існує;

-- суспільне. Віра в Бога - в верховне кущество, Якому по праву належить поклоніння й прославлення всього сущого - є загальною рисою практично всіх народів світу. Неймовірно, щоб всі ці люди були неправі щодо цього найважливішого й значного елемента їх життя. Набагато більш імовірно, що вони мали рацію, а, отже, Бог існує;

-- Паскаль. Розумне доказ існування Бога неможливо, однак, те чи інше рішення про Його буття-небуття кожен з нас прийняти повинен. Якщо ви вирішите, що Бог є ( "поставите на Бога"), то ви у всякому разі нічого не втратите, навіть якщо після вашої смерті виявиться, що ви були неправі. Якщо ж ви вирішите, що Його немає і помилитеся, то вас чекає страшне покарання. Якщо ви виграєте, то отримаєте все, якщо програєте, то не втратите нічого.

Однак, очевидно і те, що жоден з наведених аргументів, ні їх сукупність не є безперечними. Не випадково, тому багато філософів для пізнання Бога вдавалися до негативної теології. Ось витяги з поетичного твору Ангелус Сілезіус «Паломник херувима»:

«Що є Бог? Ми цього не знаємо: Він ні світ, ні дух,

Ні правда, ні єдність, ні одна, він не те, що називають божественним:

Ні мудрість, ні розум, ні любов, ні воля, ні доброта:

Ні річ, ні тим більше, ні сутність, ні серце:

Він є те, що ні я, ні ти, ніяке інше створення,

Перш, ніж Він стане тим, хто Він є, ніколи не дізнаємося ».

Очевидно, у зв'язку з принциповою неможливістю раціонального осягнення буття Бога в основі православ'я, на відміну від католицизму та протестантизму, лежала не раціональна теологія, а сверхраціональное богослов'я.

Основним громадським інститутом, що об'єднує людей, які вважають себе прихильниками даної релігії, є церква. У православній традиції церква визначається як збори віруючих у Христа, до якого Їм Самим закликається увійти кожен. У ній «все небесне і земне» повинен бути з'єднаний у Христі, бо Він - голова «Церкви, яка є тіло Його, повнота наповнює все у всьому» (Еф. 1: 22-23). У церкві дією Святого Духа відбувається обоження творіння, виповнюється початковий задум Божий про світ і людину. Церква видається Боголюдським організмом. Будучи тілом Христовим, вона поєднує в собі дві плану - божеське і людське - з притаманним їм действованіямі і вільний. Церква пов'язана зі світом за своєю людської, тварному природі. Однак вона взаємодіє з ним не як суто земної організм, але у всій своїй таємничої повноті.

Згідно біблійного віровчення церква - не від світу цього, так само, як її Господь, Христос - не від світу цього. Але Він прийшов у цей світ, «упокоривши» Себе до його умов, - У світ, який належало Йому врятувати і відновити. Метою церкви є не тільки, порятунок людей в цьому світі, але також порятунок і відновлення самого світу. Церква покликана діяти в світі за образу Христа. Члени церкви покликані долучатися місії Христової, Його служінню світу, яке можливе для церкви лише як служіння соборну, «щоб увірував світ» (Ів. 17:27). Спаситель говорить про Себе: «Я серед вас, як службовець» (Лк. 22: 27). Члени церкви стикаються з Христом, які зазнали всі гріхи і страждання світу, зустрічаючи кожного голодного, бездомного, хворого, ув'язненого. Допомога стражденним є в повному сенсі допомогу до самого Христа, і з виконанням цієї заповіді пов'язана вічна доля будь-якої людини (Мф. 25, 31-46). Життя в церкви, до якої закликається кожна людина, є невпинне служіння Богу і людям. До цього служіння призивається весь народ Божий. Члени тіла Христового, беручи участь у спільному служінні, виконують і свої особливі функції. Кожному дається особливий дар для служіння всім. «Служіть один одному, кожен тим даром, якого отримав, як доморядники многостадальной благодаті Божої »(1 Пет. 4,10).

Оскільки релігійні устремління знаходяться у сфері підсвідомості, остільки індивід може вважати себе невіруючим, але фактично дотримуватися цінності тієї чи іншої релігії. Про це свідчать і результати проведеного Міжвузівський центр по проблем науки і релігії та Асоціації релігієзнавців Санкт-Петербурга соціологічного опитування студентів та курсантів цивільних і військових вузів Санкт-Петербурга. Так, вірять в Бога з числа опитаних - 59%. 80,1% респондентам серед релігійних конфесій ближче православ'я. Особливий інтерес для нас представляють відповіді на питання, пов'язані з ціннісної орієнтацією. На питання: з чого починається Ваше звернення до іконі з образом Ісуса Христа, 31,6%, опитаних відповіли - з покаяння перед Богом за свої гріхи, 20,5% - з звернення до Бога про сприяння успіху у службових справах. 79,2% респондентів заявило про те, що самореалізація людини у світі передбачає перетворення і виховання самої людини, і лише 16,6% стверджує, що самореалізація можлива на шляхах зовнішньої роботи в ньому. На питання: який з наведених факторів становить найбільш глибоку основу суспільно-корисної діяльності, 36,7% респондентів відповіли - совість, 20% - гроші, 17,6% - наочний успіх. На питання: на яких цінностях можливо подальший розвиток Росії, 38,1% респондентів назвало соборність, 38% - колективізм, 20,1% - індивідуалізм. 51,6% опитаних віддає перевагу суспільству, в якому ідеї цінуються більше грошей і тільки 18,3% - не сприймають подібного суспільства. Результати опитування дозволяють припустити, що Росія і в перспективі збереже своє православно-християнське духовно-моральне ядро - «Жити не як хочеться, а як Бог (борг) велить »- що дозволить їй зберегти свою самобутність.

Значне місце в ду?? овной і політичній структурі Росії займає армія. І це закономірно. Особливе геополітичне положення Росії, неприборканий її дух (про що свідчать війни, які постійно вела Росія з моменту свого виникнення) і в даний час висувають армію, її бойову міць на передній край державної політики.

В основу російської військової системи споконвіку був покладений принцип її обов'язковості - принцип боргу кожного захищати Руську землю - принцип «Провину». Атрофія національно-державного, військово-патріотичного почуття, такі характерні для армії найманців, смертельно небезпечні для масової армії такої великої держави, як Росія.

Мотивація найманця, яким би ура-патріотичними фразами вона не прикривалася, завжди збиткова, бо відірвана від єдиної національно-державної ідеї.

Які духовні основи Російської армії? Звернемося до висновків відомого російського філософа Івана Олександровича Ільїна, що висловив традиційний погляд російської культури на цю проблему. Армія, як стверджує І. А. Ільїн, являє собою організоване безліч людей, що систематично виховують себе до смерті і до вбивство в ім'я державної мети. Воїну необхідно почуття духовного гідності та духовне самоствердження. Він повинен вірити в духовну правоту своєї Батьківщини, своєї держави і свого життєвого справи. Філософ навіть військове звання називає «духовним званням», стверджуючи, що «справа воїна є подвиг в дусі і в ім'я духу ». (Див.: Ільїн І.А. Про сутність правосвідомості. Мюнхен, 1956.). Виходячи з логіки міркування Ільїна, можна зробити висновок, що специфіка духовності військової людини - це синтез двох основних компонентів: 1-й - висока відповідальність, гідність і почуття честі; 2 - й - усвідомлення військовою людиною, що він стоїть перед обличчям вищих цінностей і останніх таємниць життя, тобто перед обличчям Божим. Тільки при наявності другого першого знаходить якість справжньої духовності.

В ході проведеного соціологічного опитування молодь у погонах показала більше високий відсоток щодо дотримання православних звичаїв. Так, за Святу Русь як національний ідеал Росії віддали свої голоси 42% слухачів (при 29,9% в цивільних ВНЗ). Очевидно, це пов'язано з тим, що 56% військовослужбовців вважає, що найбільш глибоку основу суспільно-корисної діяльності становить борг, на відміну від 33% цивільної молоді.

55,7% стверджує, що віра в Бога робить вплив на відчуття особистої безпеки, а освячення корабля перед виходом у відкрите море пояснюють почуттям впевненості в благополучне завершення походу

     
 
     
Українські реферати
 
Рефераты
 
Учбовий матеріал
Українські реферати refs.co.ua - це проект, на якому розташовано багато рефератів, контрольних робіт, курсових та дипломних проектів, які доступні для завантаження. Наші реферати - це учбовий матеріал для школярів і студентів. На ньому містяться матеріали, які дозволять Вам дізнатись більше про навколишнє середовище та конкретні науки які викладають у навчальних закладах усіх рівнів.
9.9 of 10 on the basis of 2994 Review.
 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
  Українські реферати | Учбовий матеріал | Все права защищены. DMCA.com Protection Status